De Boer Heeg
Super Duplex
Onze klanten
Onze bouwcodes
- AD Merkblatter
- ASME
- Britisch Standard 2564
- EN13445
- EN14015
- KIWA BRL 756
- PGS 29
- PGS 30
- RTOD
De Boer Heeg levert en ontwerpt apparaten volgens alle gangbare gestandaardiseerde bouwcodes.
Onze lasprocessen
- 111 (SMAW) – Elektrode lassen
- 121 (SAW) – Onder poederdek lassen
- 131/135 (GMAW) – MIG/MAG-lassen
- 136/138 (FCAW) – Gevulde draadlassen
- 141 (GTAW) – TIG-lassen
Onze materialen
- Aluminium
- Austenitisch Roestvaststaal
- Duplex + super duplex
- Hittebestendig Cr/Ni Staal
- Koper + koperlegeringen (zoals Cunifer)
- Nikkel
- Nikkellegeringen (zoals Monel / Inconel / Incoloy / Hasteloy)
- Super austeniet (zoals 1.4539(904L) / 254 SMO / 253 MA)
- Titanium
Duplex en super duplex toepassingen uitgelegd
Duplex is een roestvaststaal welke bestaat uit een structuur van austeniet en ferriet. Hierdoor is het materiaal uniek en bezit het van beide structuren de voordelen. Door de ferritische structuur bezit het materiaal een hoge stabiliteit tegen chloor-geïntroduceerde stress corrosie en uitstekende sterkte-eigenschappen. De austenitische structuur voegt daar een goede weerstand tegen pitting en spleetcorrosie aan toe. Dit materiaal kan over het algemeen worden verdeeld in twee types, namelijk duplex en super duplex.
Onder standaard duplex verstaan we meestal het algemeen bekende 1.4462 (UNS S31803). In vergelijking met RVS 316L heeft standaard duplex een hogere corrosie weerstand, met name tegen spanningscorossie en putvormige aantastingen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Ontwikkeling van duplex naar super duplex
Direct na het verschijnen van duplex werden er hoger gelegeerde typen duplex ontwikkeld welke super duplex (en) worden genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de materialen 1.4410 (UNS S32750/ SAF 2507) en 1.4501 (UNS S32760). Deze legeringen hebben een hoger percentage van Cr, Mo, N en soms een toevoeging van W en Cu welke een positief effect hebben op de corrosieweerstand en de sterkte.
De verwerking van zowel duplex als super duplex is moeilijk vanwege de ferritische en austenitische structuur. Bij het lassen van deze materialen worden de eigenschappen van de warmte beïnvloede zone (ook wel HAZ) en het lasmetaal beïnvloed door transformaties en precipitaties. Dit wijzigt het ratio aan ferriet en austeniet in deze zone wat resulteert in structuur veranderingen en ongewenste uitscheidingen. De vorming van sigmafase (baby austeniet) is een voorbeeld van een ongewenste verandering wat resulteert in een lagere corrosie weerstand en een minder hoge sterkte.
Zoekt u een super duplex specialist?
De Boer Heeg bestaat sinds 1999 en heeft ruime ervaring opgebouwd in het lassen van duplex en super duplex. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat uw vraagstuk omtrent bijvoorbeeld een duplex drukvat of apparaat bij ons in goede handen is. Stel uw vraag of vraag direct een vrijblijvende offerte aan via onderstaande knop. Voor vragen zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 0515 – 726 140.